‘Annikka in douaneland’ 5

Vanuit mijn kamer heb ik uitzicht over de Maas en de vrachtschepen die af en aan varen. Ik vraag me af en toe af of de containers die ik zie, gevuld zijn met producten van onze klanten. Dat zal zeker regelmatig wel zo zijn.

De weken vliegen voorbij. Toch blijf ik elke week nieuwe ervaringen op doen en kom ik elke week op nieuwe plekken.

In de afgelopen weken heb ik weer een divers programma gehad. Ik ben samen met Iris en Lars naar Venlo geweest. Het was een vroege ochtend, maar na een reis van bijna twee uur kwamen we aan bij de klant. Het doel van deze meeting was om met de klant afspraken te maken over de implementatie van de AEO Compliance Tool (ACT).

ACT draagt bij aan de kwaliteit van het beheer en onderhoud van de AEO vergunning. Het beheer en onderhoud van AEO is iets waar veel bedrijven mee worstelen. Des te leuker vind ik het om dan te zien hoe ik bij kan dragen in het proces naar een betere inrichting hiervan. Ook is het leuk te zien dat de klant vaak opgelucht en blij is met de oplossing die wij bieden. Ik heb eerder ook al voor andere klanten werkzaamheden verricht in de AEO Compliance- tool. Dan kwam ik vaak gedurende het reeds gestarte implementatietraject inspringen. Ditmaal ben ik er vanaf het begin bij. Ik ga ik dus het gehele proces doorlopen met de klant en mijn collega’s. Daar heb ik zin in.

Ik ben ook meerdere malen samen met Jan Akkermans op stap geweest. Vorige week kwam de Douane op bezoek bij een klant om te onderzoeken of de vergunning douane-entrepot afgegeven kan worden. Het douane-entrepot is weer een ander stukje uit het douanegebied waar ik de laatste weken veel mee bezig ben geweest. Hoewel ik me tot nu toe veelal bezig heb gehouden met het leerstuk omtrent de AEO vergunning, ben ik ook erg enthousiast om dit nieuwe gebied te ontdekken en om te zien hoe het uiteindelijk allemaal met elkaar te maken heeft en in elkaar over loopt. Op die manier kan ik straks de linkjes gaan leggen tussen de verschillende onderdelen, vergunningen, regelingen enzovoort.

Ook heb ik weer regelmatig vanuit mijn warme kamer gewerkt, wat met dit koude weer geen straf is. Als ik dan eindelijk mijn laptop dicht doe om de werkdag af te sluiten staar ik nog even naar buiten en word ik, op een mooie manier, met dit prachtige uitzicht over de Maas en haar verkeer ook herinnerd aan de importantie van het douane vak. Het is overal!

Meer nieuws