GRC op reis: The Smugglers’ Ways

Als je op vakantie gaat naar de Zuidkust van Engeland loop je letterlijk en figuurlijk tegen verhalen binnen het thema Douane aan. Tijdens onze vakantie in Zuid-Engeland begin deze maand, passeerden wij regelmatig een Smugglers’ Inn of pub. Nagenoeg elk kustplaatsje heeft een rijke historie als het gaat over het smokkelen van goederen. Smokkelaars zijn als volkshelden beschreven. Paadjes, doorgangen, tunnels en grotten die door smokkelaars zijn aangelegd en/of gebruikt, maken vaak onderdeel uit van de wandelroutes die zijn uitgezet.

In de buurt van Swanage aan de Jurrasic Coast liepen wij The Smugglers’ Ways. Een route die in de 18e eeuw, onder andere door de bekende smokkelaar Isaac Gulliver, werd gebruikt. Vanuit het dorpje Worth Matravers ‘sloop’ hij naar het strand om goederen, zoals thee, drank en zijde, Engeland in te smokkelen. De wandelroute, uitgeschreven op een paar A4’tjes met het heldhaftige verhaal van Isaac Gulliver ter illustratie, bood de meest prachtige vergezichten. Door de ongerepte natuur, waande ik me op sommige momenten in de 18e eeuw.

Ruige kliffen, geïsoleerde stranden en afgelegen grotten vormen het perfecte toneel voor de verhalen over smokkelaars. De 18e eeuw was een tijd waarin de illegale handel van goederen hoogtij vierde. Smokkelaars opereerden als schaduwen in de duisternis van de nacht. Strenge regelgeving en zware belastingen op geïmporteerde goederen maakten dat mannen die overdag het land bewerkten en met vissersboten de zee op gingen, ’s nachts als smokkelaars erop uit trokken en een dubbel leven leidden.

De legendes en volksverhalen over smokkelaars hebben een zekere verheerlijking van deze mannen tot gevolg. De smokkelaars zijn geportretteerd als slimme en moedige personages. De wetten en regels die ze overtraden werden indertijd ook door het volk als onrechtvaardig of onderdrukkend beschouwd. Dit maakten de smokkelaars uiteindelijk tot helden, vrijheidslievende en rebelse geesten.

Bij het lezen van de verschillende verhalen merkte ik dat ik meebewoog in die verheerlijking. Op zich wel grappig, omdat een groot deel van onze advisering zich juist richt op de risico’s van smokkelen. En natuurlijk op het nemen van maatregelen om smokkelen te voorkomen.

In de huidige tijden zie ik smokkelen zeker niet als iets heldhaftigs. Ik zie juist de negatieve gevolgen, zoals het ondermijnen van legale handel, het bevorderen van criminele en terroristische netwerken en het mogelijk maken van illegale goederen, zoals drugs en wapens, om over landsgrenzen te reizen.

Mijn vakantie is voorbij! Het werk is weer begonnen en dus maken ook de romantische volksverhalen weer plaats voor de realiteit van vandaag 😊

Meer nieuws