De eerste CBAM deadline nadert

Uiterlijk 31 januari moeten bedrijven die onder de CBAM-wetgeving vallen, hun eerste rapportage digitaal indienen. Deze verslaggeving dient een indicatie te geven van de CO2 uitstoot die is gegenereerd bij het importeren van CBAM goederen buiten de EU. Deze wetgeving komt voort uit een relatief nieuw programma, voorgesteld in 2021. Het is belangrijk dat bedrijven die CBAM goederen importeren, de regels naleven.

Wat te doen als je niet over alle gegevens beschikt?

De rapportages die bedrijven opmaken met betrekking tot de CBAM wetgeving, moeten worden ingediend in het CBAM-portaal bij het onderdeel ‘Douane’. We willen benadrukken dat het belangrijk is dat er, uiterlijk 31 januari, überhaupt een rapportage wordt ingediend. De rapportage moet vanzelfsprekend nauwkeurig zijn. Als je echter nog niet over alle informatie beschikt, kan dit vooralsnog achterwege blijven. Je kunt de ontbrekende informatie namelijk nog aanvullen tot 1 augustus 2024.  

Dat de rapportage enkele onvolledigheden mag bevatten, staat los van het feit dat het opstellen van de rapportage wel nauwkeurig moet gebeuren. Om bedrijven bij te staan in dit proces heeft de Europese Commissie een CBAM handleiding verstrekt. In dit document wordt stap voor stap uitgelegd hoe gegevens moeten worden ingevuld. Ook worden veel definities uitgelegd.

Hoe nu verder?

Blijf de ontwikkelingen op het gebied van CBAM nauwkeurig volgen. Zowel de Emissieautoriteit als de Europese Commissie geven tools en tips om bedrijven zo goed mogelijk door deze overgangsperiode heen te loodsen.

Kom je er toch niet uit en heb je ondersteuning nodig? Stuur dan een bericht naar info@grc-customs.com

Meer nieuws