‘Annikka in Douaneland’ 1

In mijn eerste werkweek als Consultant heb ik samen met de managing partner van GRC Customs, Iris Snijders-Kroon, een audit uitgevoerd bij een nieuwe klant. Als werkstudent bij GRC heb ik voornamelijk deelgenomen aan projecten gericht op het douane AEO-vergunningaanvraagproces. Des te leuker om nu, in mijn nieuwe functie als consultant, meteen een nieuw onderdeel te zien. Namelijk hoe een bedrijf dat al enkele jaren een AEO-vergunning heeft, het beheer en onderhoud van de vergunning heeft ingericht.

Iris en ik voerden een audit uit op 3 van de 5 criteria van de AEO-vergunning. Wat mij als eerste opviel was dat de klant zich goed had voorbereid op de audit en ook veel kennis in huis had wat betreft douane. Er waren meerdere medewerkers verantwoordelijk voor het beheren van het douanedossier. Het bedrijf had veel beschreven en interne controles werden uitgevoerd en vastgelegd. Ik vond het interessant om te zien hoe bedrijven met een AEO-status ‘in compliance’ blijven om hun status te behouden. Iris heeft me inmiddels laten weten dat dit niet altijd het geval is en bedrijven het vaak ingewikkeld vinden om zelf te monitoren en hun AEO-dossier actueel te houden. Ik heb nu beter begrip van de verwachtingen voor bedrijven bij het aanvragen en behouden van een AEO-vergunning. De inzichten opgedaan bij de één helpen dus bij het verbeteren van het advies aan de ander.

Een leuke eerste week dus! Ik ben benieuwd naar de komende ervaringen en houd jullie op de hoogte van wat ik leer en zie.

Meer nieuws