EEN CRISIS BIEDT OOK KANSEN?

Een crisis biedt ook kansen! Deze oneliner komt de laatste weken in de verschillende media vaak voorbij. Of het nu Van Gaal is die hoopt op meer onderlinge solidariteit in het voetbal, de milieuactivisten die groene kansen zien of de kansen die de beleggers ruiken. Een crisis lijkt onlosmakelijk verbonden met het creëren van mogelijkheden. Wij zien dit ook in onze omgeving.

Veel organisaties benutten deze periode om het huis op orde te brengen.  Zo lijkt het of de Douane de afgelopen weken is overgegaan tot een versnelde afgifte van AEO-vergunningen. Misschien toeval of een samenloop van omstandigheden, maar dagenlang ontvingen wij berichten van klanten die hun AEO vergunning hebben ontvangen. Op zich niet verbazingwekkend. De Douane heeft immers aangegeven haar werkzaamheden buitenshuis af te schalen in verband met de Corona-crisis. Er is dus meer tijd om rapporten op te maken. Lopende zaken, waaronder AEO-aanvragen, kunnen voortvarend worden afgerond. Nieuwe AEO aanvragen kunnen vervolgens meteen in behandeling worden genomen als straks het ‘normale’ leven weer terugkeert en daar liggen dan weer kansen. Bedrijven die vóór de Brexit een AEO-status willen behalen en binnenkort hun aanvraag versturen, zijn dan onmiddellijk aan de beurt.

Douaneprocessen en AEO-optimalisatie in Tijden van crisis

Daarnaast benutten bedrijven deze periode ook om hun douaneprocessen op orde te brengen. Natuurlijk zijn er ondernemingen die de aandacht in investeringen hebben opgeschort vanwege marktvertraging. Maar er zijn ook bedrijven die nu extra aandacht besteden aan de implementatie en optimalisatie van AEO in hun organisatie. 

Ook wij passen onze werkwijze aan de nieuwe omstandigheden aan. De begeleiding van onze klanten kan voor een belangrijk deel virtueel plaatsvinden. Interviews worden gehouden via Microsoft Teams of Skype, AEO-dossiers worden op afstand gereviewd en ook de begeleiding in het aanvraagproces van een AEO vergunning kan prima op afstand met behulp van de moderne technieken.

Tot slot benutten wij de kans om intern zaken op te pakken waar we de afgelopen tijd door de waan van de dag niet aan toe zijn gekomen. Het is vooral ook de winst in reistijd die behoorlijk wat ruimte creëert om andere zaken waaronder onze LinkedIn pagina en website verder in te richten. Daarnaast zijn we in de afgelopen periode druk bezig geweest om GRC breder in de markt te zetten door de samenwerking aan te gaan met andere partijen. Hierover zullen we in de komende weken meer berichten.

Meer nieuws