‘Annikka in douaneland’ 6

Het einde van het jaar is in zicht en dat is toch altijd een moment van bezinning en terugkijken. 2022 stond voor mij in het teken van de overgang van studeren naar werken. Inmiddels ben ik alweer 3 maanden werkzaam als consultant.

Waar ik het begin oktober nog lastig vond om in een werkritme te komen, heb ik inmiddels een goed ritme gecreëerd. Van maandag tot donderdag werk ik, waardoor ik een lekker lang weekend heb om andere leuke dingen te doen.

Ik had niet verwacht dat ik in drie maanden tijd zoveel zou leren. Niet alleen over het douanevak, maar ook over consultancy. Als er namelijk één ding is dat ik de afgelopen 3 maanden heb geleerd, dan is het dat consultancy een vak apart is. Ik heb zeker nog een weg te gaan, maar ik merk bij mezelf al een enorm verschil in hoe ik 3 maanden geleden mijn werkzaamheden verrichtte, en hoe ik dat nu doe. Ik word in dit proces begeleid door Iris Snijders-Kroon, die veel ervaring heeft en die ervaring gelukkig ook graag deelt.

Terugkijkend op de afgelopen drie maanden vind ik het klantencontact een van de interessantste aspecten van mijn werk als consultant. Ik vind het ontzettend leuk om langere tijd bezig te zijn met een project bij dezelfde klant. Bij langdurige projecten spreek ik de contactpersonen van de klant namelijk regelmatig, waardoor we toch een soort band opbouwen.

Ook het douane vak blijft me interesseren. Ik verdiep me steeds vaker in gecompliceerde of specifieke onderwerpen en vraagstukken binnen het douanerecht. Om me hier verder in te kunnen specialiseren en mijn kennis te verbreden ga ik in het komende jaar meer webinars en cursussen bijwonen. Ik hoop op die manier een steeds betere douaneconsultant te worden. Een van mijn andere doelen voor het aankomende jaar is om in dit blog meer in te gaan op vraagstukken en onderwerpen binnen het douanerecht en op die manier niet alleen mijn ervaringen maar ook mijn kennis te delen. 

Het einde van het jaar betekent ook het afronden van projecten. December was dan ook een drukke maand met veel deadlines. Een weekje vakantie komt dus als geroepen. In het nieuwe jaar zal ik weer met een frisse start aan nieuwe projecten beginnen en daar kijk ik enorm naar uit.

Ik wens iedereen fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar toe.

Tot volgend jaar!

Meer nieuws