‘SOCIAL DISTANCING FROM BREXIT-DEAL?’ Deel I

Mogelijk wordt de overgangsperiode die eindigt op 1 januari 2021 verlengd, nu de coronacrisis ook de Brexit-onderhandelingen heeft stilgelegd. Toch zijn er tot nu toe noch vanuit Brussel noch vanuit de Britse overheid geluiden die dat bevestigen. Het is ook niet erg waarschijnlijk dat de EU zelf dat voorstel zal gaan doen. Als er al sprake is van een verlenging dan moet dat initiatief van het Verenigd Koninkrijk komen. Vanuit die gedachte is het denkbaar dat de Britten het alsnog laten aan komen op een no-deal Brexit. Het VK bevindt zich al in een diepe crisis door de coronapandemie; hoeveel erger kan het worden zonder een Brexit-deal?

Een deal, geen deal of verlenging van de overgangsperiode? Ongeacht de smaak, blijft er veel werk voor bedrijven in Nederland en andere EU-landen. Wij zien dat een aantal van onze klanten die door Brexit voor het eerst met douaneformaliteiten zullen worden geconfronteerd, en die daarom enige tijd geleden zijn gestart met het inrichten van hun douaneprocessen, die activiteiten gewoon doorzetten. Opvallend is dat er nauwelijks nieuwe bedrijven bijkomen die, met het oog op Brexit, aan de slag gaan met eventuele aanpassingen in hun bedrijfsprocessen. De paniek van een jaar geleden aan de vooravond van Brexit zien wij niet meer terug. Niet vreemd zou je denken omdat door de coronacrisis de tijd even stil lijkt te staan. Maar niets is minder waar. Immers 1 januari 2021 komt elke dag dichterbij.

Voor bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk en die nog geen douaneprocessen hebben ingericht, is het de hoogste tijd om hier zonder verder uitstel aan te beginnen. Bij de inrichting van deze processen komt namelijk meer kijken dan je op het eerste gezicht zou denken.

Of je nu zelf douaneaangiften gaat doen of ze laat doen door bijvoorbeeld een douane-expediteur, je zult een deel van je bedrijfsprocessen moeten aanpassen aan de vereisten van de Douane.

Centraal staan de heffingsgrondslagen, gebruikt voor invoerrechten, omzetbelasting en handelsmaatregelen. Het is dus van belang om dit als exporteur of importeur goed ingericht te hebben.

In de praktijk ontstaan problemen bij goederenindeling en douanewaarde vanwege de complexiteit. In het geval van een deal per 1 januari 2021 is het tevens van belang om ook het onderdeel Oorsprong goed geregeld te hebben om onnodige invoerrechten te voorkomen.

Binnen GRC richt Mark Muller, sinds ruim een jaar associate partner, zich naast de algemene douanepraktijk op Brexit-gerelateerde vraagstukken. Hij adviseert en ondersteunt onder andere bij de implementatie van douaneprocessen en het inrichten van douaneroutines. Daarnaast geeft hij trainingen op dit gebied.

Wordt Brexit in de toekomst ook onderdeel van jouw werkelijkheid en kun je niet alle consequenties daarvan overzien, dan is het nu tijd om actie te ondernemen!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Meer nieuws