‘SOCIAL DISTANCING FROM BREXIT-DEAL?’ Deel I

Nu door de coronacrisis ook de onderhandelingen over Brexit zijn stilgelegd zou het kunnen zijn dat de overgangsperiode die eindigt op 1 januari 2021 wordt verlengd. Toch zijn er tot nu toe noch vanuit Brussel noch vanuit de Britse overheid geluiden die dat bevestigen. Het is ook niet erg waarschijnlijk dat de EU zelf dat voorstel zal gaan doen. Als er al sprake is van een verlenging dan moet dat initiatief van het Verenigd Koninkrijk komen. Vanuit die gedachte is het denkbaar dat de Britten het alsnog laten aan komen op een no-deal Brexit. Het Verenigd Koninkrijk is door de corona-uitbraak immers al in een zware crisis beland dus hoeveel erger kan deze worden na een no deal Brexit?

Een deal, geen deal of verlenging van de overgangsperiode? Welke smaak het ook wordt, het blijft een feit dat er nog werk aan de winkel is voor veel bedrijven in Nederland en andere EU landen. Wij zien dat een aantal van onze klanten die door Brexit voor het eerst met douaneformaliteiten zullen worden geconfronteerd, en die daarom enige tijd geleden zijn gestart met het inrichten van hun douaneprocessen, die activiteiten gewoon doorzetten. Opvallend is dat er nauwelijks nieuwe bedrijven bijkomen die, met het oog op Brexit, aan de slag gaan met eventuele aanpassingen in hun bedrijfsprocessen. De paniek van een jaar geleden aan de vooravond van Brexit zien wij niet meer terug. Niet vreemd zou je denken omdat door de coronacrisis de tijd even stil lijkt te staan. Maar niets is minder waar. Immers 1 januari 2021 komt elke dag dichterbij.

Voor bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk en die nog geen douaneprocessen hebben ingericht, is het de hoogste tijd om hier zonder verder uitstel aan te beginnen. Bij de inrichting van deze processen komt namelijk meer kijken dan je op het eerste gezicht zou denken.

Of je nu zelf douaneaangiften gaat doen of ze laat doen door bijvoorbeeld een douane-expediteur, je zult een deel van je bedrijfsprocessen moeten aanpassen aan de vereisten van de Douane.

Centraal staan daarbij de zogenaamde heffingsgrondslagen, die vooral worden gebruikt voor de vaststelling van de eventuele heffing van invoerrechten, omzetbelasting en de handhaving van handelspolitieke maatregelen. Het is dus van belang om dit als exporteur of importeur goed ingericht te hebben.

We zien in de praktijk dat met name bij de goederenindeling en de vaststelling van de douanewaarde de nodige problemen ontstaan omdat het complexe materie betreft. In het geval van een deal per 1 januari 2021 is het tevens van belang om ook het onderdeel Oorsprong goed geregeld te hebben om onnodige invoerrechten te voorkomen.

Binnen GRC houdt ook Mark Muller, die sinds ruim een jaar als associate partner aan GRC is verbonden, zich naast de algemene douanepraktijk bezig met Brexit-gerelateerde vraagstukken. Hij adviseert en ondersteunt onder andere bij de implementatie van douaneprocessen en het inrichten van douaneroutines. Daarnaast geeft hij trainingen op dit gebied.

Wordt Brexit in de toekomst ook onderdeel van jouw werkelijkheid en kun je niet alle consequenties daarvan overzien, dan is het nu tijd om actie te ondernemen!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Meer nieuws