GRC op reis: Van smokkelaar naar een vermelding in de Michelingids

In de serie ‘GRC op reis’, deze week toevallig weer een verhaal over smokkel. Dit keer gaan we alleen niet terug in de tijd, maar blijven we in het heden. In dit blog komt de reis van Twan Kroon aan bod. Hij kwam een wel heel bijzonder verhaal van een (oud)smokkelaar tegen tijdens zijn vakantie.

“Onlangs was ik op vakantie in Uzès. Een prachtig stadje in de Gard, Zuid-Frankrijk. Wie mij persoonlijk kent weet dat ik een passie en voorliefde heb voor wijn in combinatie met culinair eten. Ik verheugde me dus op de Bourgondische Franse keuken en ging op zoek naar restaurants in de buurt van Uzès. Ik werd door iemand gewezen op een verhaal in ‘The Guardian’ over een restaurant nabij Uzès, genaamd Volver van Krishna Léger. Een Franse chef die niet alleen bekend is geworden vanwege zijn uitmuntende kookkunsten, maar juist door de combinatie van dat talent en zijn verleden als smokkelaar.

Léger, voorheen ook wel bekend als ‘Le Grand’, was ooit een drugsbaas in de Franse onderwereld. Hij heeft 13 jaar vastgezeten voor verschillende misdaden, waaronder het smokkelen van cocaïne. Het was echter niet de smokkel die mijn aandacht trok. Het was juist het verdere levensverhaal van Léger dat mij intrigeerde.  

Gedurende zijn gevangenschap ontwikkelde Léger namelijk zijn kookkunsten. Hij mocht uiteindelijk zelfs op speciaal verlof lessen volgen aan le Ferrandi in Parijs. Hier werd hij opgeleid tot chefkok en begon hij te dromen over een nieuw bestaan. In 2016 liet hij zijn criminele verleden achter zich en behaalde zijn diploma. Na behoorlijk wat obstakels is het Léger uiteindelijk gelukt om zijn eigen restaurant te openen. Volver, Spaans voor ‘terugkomen’, is razend enthousiast ontvangen en krijgt uitmuntende recensies. Het restaurant heeft inmiddels zelfs een vermelding in de Michelin-gids.

Ook ikzelf heb genoten van de heerlijke recepten van Krishna Léger. Smokkel en illegale handel hoeven of kunnen zelfs niet geromantiseerd te worden, want de gevolgen zijn immens. Het leren van fouten, het afbetalen van je schulden en vervolgens ‘terugkomen’ als een ander mens kan ik daarentegen wel bewonderen.

Inmiddels alweer even terug in Nederland kijk ik terug op een heerlijke vakantie. Dit bijzondere verhaal, over de man die van een smokkelaar veranderde naar een chef kok, wilde ik jullie niet onthouden. Als je meer over Krishna Léger wil lezen, zou ik het artikel van ‘The Guardian’ raadplegen. Ik wens jullie allemaal nog een prettige zomervakantie. Tot snel.”

Meer nieuws