EU-Bahrein conferentie ‘Vrijheid van godsdienst en geloof’ 2023

Vorige week was onze junior consultant Isabelle Snijders aanwezig bij de EU-Bahrein conferentie ‘Freedom of Religion and Belief’ in Bahrein. Samen met afgevaardigden uit EU landen en vertegenwoordigers van over de hele wereld sprak Isabelle over het belang van vrijheid van godsdienst en geloof en de invloed van diverse thema’s op dit fundamentele recht en andersom. Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers naast hun werk ook ruimte krijgen voor andere passies. Toen Isabelle een week vrij vroeg voor dit congres konden wij niet anders dan deze kans aanmoedigen. Ze is inmiddels terug en wij vroegen haar iets te delen over haar visie en de ervaringen in Bahrein:

Wederzijds respect, inclusie en de bereidheid om naar elkaar te luisteren zijn belangrijke kernwaardes voor mij. De vrijheid om wel of niet te geloven is voor mij dus van grote waarde.

Behalve het belang van godsdienstvrijheid voor de individu, stond deze conferentie ook in het teken van het leggen van een relatie tussen actuele thema’s, zoals bijvoorbeeld klimaatveranderingen en cyberspace en de invloed daarvan op de vrijheid van godsdienst en andersom. Een interessant gezichtspunt dat zich niet primair focust op het belang van dit fundamentele recht voor de individu maar voor de samenleving in haar geheel. Zo sprak ik daar met andere deelnemers ook over de invloed van godsdienst op de handel en dus de economische groei van een land. Een interessant verband, zeker gelet op mijn werk en ambities, waar ik een passend onderzoek bij vond. In dit onderzoek wordt onder andere, vastgesteld dat sociale openheid, menselijke ontwikkeling en religieuze tolerantie de economische groei van een land kunnen versnellen. Een conclusie die bevestigt dat godsdienstvrijheid dus niet alleen belangrijk is voor de individu maar ook voor de handel en welvaart van de gehele samenleving.

Het was bijzonder om in deze tijd, waarin meningen steeds harder worden, in een land met een compleet andere cultuur met mensen van verschillende nationaliteiten zo open te spreken over dit polariserende onderwerp zonder dat dit de sfeer beïnvloedde. Ik heb de sfeer tijdens het congres zelfs als zeer inspirerend en respectvol ervaren. Zo kan het dus ook!

Heel wat netwerken en boeiende gesprekken verder ben ik nu weer terug in Nederland en pak ik mijn werkzaamheden bij GRC en mijn studie weer op. Ik ben dankbaar voor deze mooie kans en kijk met enthousiasme terug op mijn week in Bahrein.”

Meer nieuws