We willen graag een belangrijke update delen met betrekking tot de overgang van AGS naar DMS. Deze overgang brengt veranderingen met zich, die van invloed zijn op jouw bedrijfsprocessen. We begrijpen dat deze veranderingen vragen kunnen oproepen en dat er behoefte is aan duidelijkheid. Om die reden hebben we in de afgelopen maanden via LinkedIn en op onze website gratis toegang verstrekt tot de door GRC opgestelde transponeringstabel AGS-DMS en de conversietabel voor de codelijsten. Inmiddels is ook het Handboek Toelichting DMS beschikbaar.
Deze toelichting is niet alleen van belang voor bedrijven die de douaneaangiftes zelf uitvoeren, maar ook voor bedrijven die dit hebben uitbesteed aan douanevertegenwoordigers. Bedrijven blijven immers zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van hun douaneprocessen. De toelichting ondersteunt bij het herschrijven van interne procedures voor wat betreft, onder andere, de verzameling van de benodigde data, de instructie aan douanevertegenwoordigers en ook de controle van de aangiftes.
Voorheen verstrekte de Douane in bijlage VI van de Algemene douaneregeling toelichtingen. Helaas zijn deze toelichtingen niet beschikbaar voor DMS.
Binnen GRC is er, onder leiding van Douane-consultant Twan Kroon, hard gewerkt aan een toelichting. In de toelichting worden zaken rond DMS overzichtelijk en eenvoudig beschreven. Hoewel niet alle regelingen zijn opgenomen vanwege de omvang, zijn de meest gebruikte regelingen wel opgenomen in deze toelichting, te weten:
- Kolom B1 Aangifte ten uitvoer en aangifte tot wederuitvoer
- Kolom B3 Aangifte voor douane-entrepot van Uniegoederen
- Kolom H1 Aangifte voor het vrije verkeer en bijzondere regeling – Specifieke bestemming – Aangifte bijzondere bestemming
- Kolom H2 Bijzondere regeling – Opslag – Aangifte voor douane-entrepot
- Kolom H3 Bijzondere regeling – Specifieke bestemming – Aangifte voor tijdelijke invoer
Initieel was het idee, in het kader van vele handen maken licht werk, om de Toelichting DMS in samenwerking met anderen te schrijven. Helaas kwam dit niet van de grond en heeft GRC de Toelichting alleen geschreven. Het is daarom niet mogelijk de Toelichting gratis te verstrekken.
Heb je interesse en wil je deze Toelichting ontvangen dan is het mogelijk om je hiervoor, ditmaal tegen betaling, in te schrijven, door een mail te sturen naar info@grc-customs.com
Als je vragen hebt kun je rechtstreeks contact opnemen met:
Twan Kroon – twan.kroon@nl-grc.com – 06 20396317