De huidige globale politieke spanningen zorgen voor steeds meer beperkende maatregelen voor de internationale handel. Zo is het inmiddels ruim een jaar geleden dat Rusland een aanvalsoorlog tegen Oekraïne begon. Als reactie op deze aanval en de onrechtmatige annexatie van Oekraïense regio’s hebben onder meer de EU en de VS omvangrijke economische en handelssancties ingesteld. Deze maatregelen behelzen onder meer verregaande beperkingen op de in- en uitvoer van producten van en naar Rusland. Het doel is om de economie, waarmee de oorlog gefinancierd wordt, flink te raken en om toegang tot geavanceerde technologie, die nodig is om wapens te maken, te beperken. Dit heeft logischerwijs ook gevolgen voor Europese bedrijven. Zij mogen bepaalde producten niet langer verhandelen met Rusland. Uit de laatste cijfers blijkt dat de export naar Rustland vanuit Nederland, sinds de invoering van de sancties, met 78% is afgenomen.
Tegelijkertijd blijkt er een sterke toename te zijn van export naar landen rondom Rusland, zoals Kazachstan, Armenië en Turkije. Dit zijn landen die een lange geschiedenis van intensieve handel met Rusland hebben. Het is aannemelijk dat goederen van bedrijven uit Nederland via deze landen toch in Rusland terecht komen. In zo’n geval is er sprake van sanctie-ontwijking. Om sanctie-ontwijking te voorkomen wordt van bedrijven verwacht dat ze extra controle maatregelen invoeren. Denk bijvoorbeeld aan uitgebreide verificatie van afnemers en handelsrelaties, en van het eindgebruik van geleverde producten.
De douaneautoriteiten en andere handhavende instanties in de EU en de VS voeren strikte controles uit op de beperkingen die zijn opgelegd voor de in- en uitvoer. Deze beperkende maatregelen en de onderliggende wetgeving op het gebied van goederenexport, financiële- en handelssancties zijn complex. Het navigeren door deze nieuwe realiteit is voor bedrijven een serieuze uitdaging, een fout is snel gemaakt. Deze uitdaging is wellicht nog groter voor het midden- en kleinbedrijf waar vaak geen grote juridische en compliance afdeling is ingericht.
Handig manoeuvreren door het samenstel aan regels lijkt misschien wel een goed idee maar is dat dus niet. Zeker niet als je bedenkt dat de overheid naast ‘fining’, ook ‘naming and shaming’ niet uit de weg zal gaan. Dat is toch niet de manier waarop je als bedrijf bekend wil worden of zijn!?
Bedrijven willen zich, logischerwijs, voornamelijk bezig houden met hun core business en niet met complexe en beperkende wet- en regelgeving. Om toch te kunnen voldoen aan de geldende export en sanctiewetgeving is het belangrijk om een intern export compliance beleid op te stellen. Dit is geen eenvoudige invuloefening als de expertise ontbreekt. Dus de vraag is, wat is passend voor uw bedrijf? Om maatwerk te kunnen leveren aan onze klanten maken wij, op basis van een aantal centrale thema’s, een vertaling naar uw bedrijf. Wij helpen u de wetgeving toe te passen binnen uw bedrijf, zonder dat het uw ondernemerschap in de weg zit. Wij kunnen daarbij gebruik maken van de compliance tool ACT om ook het dagelijks beheer te vergemakkelijken.
Vragen? Martijn Hartkamp, onze export en sanctie specialist, komt graag bij u langs om de mogelijkheden te bespreken. Hij kan u adviseren bij het opstellen van een intern export compliance beleid.
Afspraak maken? Stuur een bericht naar: info@grc-customs.com