‘Annikka in Douaneland’ 2

In mijn tweede week als Consultant bij GRC Customs ben ik vriendjes geworden met de conducteurs van de NS, aangezien ik heel wat kilometers in de trein heb doorgebracht. Inmiddels niet meer met mijn studenten-OV maar met mijn NS Businesscard!

Mijn werkweek begon bij een bedrijf in Uithoorn. Samen met de managing partner van GRC Customs, Jan Akkermans, ben ik naar Comhan Europe afgereisd om een lijncontrole van het douane-entrepot door de Douane bij te wonen. Toch bijzonder om te zien hoe zo’n, voor mij eerst nog, vaag begrip als ‘lijncontrole’ nu ineens levendig werd en ik de gehele lijncontrole te zien kreeg. Een erg leerzaam, maar vooral leuk moment. Leuk voor mij, omdat ik weer iets nieuws heb geleerd en gezien, maar vooral leuk voor Comhan Europe. De Douane gaf namelijk aan tevreden te zijn met de lijncontrole en de wijze waarop binnen de GCS Portal het dossier wordt gevormd. Na afronding van de controle kon worden overgegaan tot een feestelijk moment. Comhan Europe heeft namelijk, na het AEO-traject goed te hebben doorlopen, hun AEO-vergunning in ontvangst mogen nemen van de Douane. Het toewerken naar de AEO-vergunning is vaak een lang proces, waar wij, GRC Customs, onze klanten in begeleiden. Het is dan ook een langverwacht moment als het verlossende oordeel van de Douane komt dat de vergunning wordt verleend. De Douane blij, dus de klant blij, dus GRC blij.

De volgende reis ging richting Gorinchem. Tenminste een keer per maand organiseert GRC een teamdag waarop intern wordt vergaderd over de back office, klant gerelateerde zaken, aanstaande evenementen, tips en tops en nog veel andere dingen. Dit was al mijn derde teamdag, maar mijn eerste als kersverse consultant. Mijn rol, betrokkenheid en belang is nu dus anders dan voorheen en dat merk ik ook direct. Ik krijg veel verantwoordelijkheid, waardoor ik mijn mening kan uiten en mijn bijdrage kan vergroten. Dat zal de komende teamdagen alleen nog maar meer worden.

De eindbestemming van mijn laatste treinreis van deze week was Den Bosch. Mijn collega’s Twan Kroon en Jan Akkermans hadden een afspraak bij een klant die geadviseerd wilde worden op het gebied van de antidumpingregeling. Tijdens mijn studie heb ik moeten leren wat deze regeling theoretisch gezien inhoudt, maar in de praktijk ligt het allemaal toch wat complexer dan in de studieboeken staat beschreven. Het doel van mijn aanwezigheid in Den Bosch was vooral om zelf meer kennis op te doen van de regeling en te zien hoe mijn collega’s adviseren op het gebied van de antidumping wetgeving. Aan het eind van de dag kon ik dan ook echt zeggen dat wederom de ervaring in de praktijk ervoor zorgt dat zo’n vage term veel meer tot de verbeelding is gaan spreken en dat ik nu zeker meer kennis heb over wat de antidumpingregeling voor een bedrijf inhoudt.

Al met al was het voor mij een zeer leerzame en dynamische week waarin ik veel verantwoordelijkheid heb gekregen en verschillende werkzaamheden heb verricht. De verscheidenheid aan werkzaamheden tijdens zo’n week maakt dat ik enthousiast en gemotiveerd ben voor wat komende week mij gaat brengen.  

 

Meer nieuws