‘Annikka in Douaneland’ 1

In mijn eerste werkweek als Consultant heb ik samen met de managing partner van GRC Customs, Iris Snijders-Kroon, een audit uitgevoerd bij een nieuwe klant. Als werkstudent bij GRC heb ik veelal meegedraaid in projecten die gericht waren op het proces naar de aanvraag van de AEO-vergunning. Des te leuker om nu, in mijn nieuwe functie als consultant, meteen een nieuw onderdeel te zien.  Namelijk hoe een bedrijf, dat de AEO vergunning al enkele jaren heeft, het beheer en onderhoud van de vergunning heeft ingericht.

Iris en ik voerden een audit uit op 3 van de 5 criteria van de AEO-vergunning. Wat mij als eerste opviel was dat de klant zich goed had voorbereid op de audit en ook veel kennis in huis had over douanezaken. Er waren meerdere medewerkers verantwoordelijk voor het beheren van het douanedossier. Het bedrijf had veel beschreven en interne controles werden uitgevoerd en vastgelegd. Ik vond het leuk om te zien hoe bedrijven die eenmaal over de AEO-status beschikken ook daadwerkelijk ‘in compliance’ zijn en borgen hun status te behouden. Ik heb inmiddels ook wel van Iris begrepen dat dit niet altijd het geval is en dat bedrijven het juist vaak ingewikkeld vinden om zelf te monitoren en het AEO dossier actueel te houden. Wat voor mij daarnaast een leerpunt was, is dat ik nu een beter beeld heb van wat van bedrijven, die in de aanloop zijn naar het aanvragen van de AEO-vergunning, verwacht kan worden, om de vergunning daadwerkelijk te verkrijgen en te behouden. De inzichten opgedaan bij de één helpen dus bij het verbeteren van het advies aan de ander.

Een leuke eerste week dus! Ik ben benieuwd naar de komende ervaringen en houd jullie op de hoogte van wat ik leer en zie.

 

Meer nieuws